1.8. - Шимширов пламенац

У Републици Српској евидентирано је присуство шимшировог пламенац, нове штеточине  на украсном  биљу. Шимширов пламенац (Cydalima perspectalis) је врста лептира из породице Crambidae, поријеклом  из Азије. У Европу је унесен, највјероватније, садним материјалом. Ради се о страној инвазионој врсти која напада шимшир (Buxus sempervirens) и друге врсте овог рода. Штете може проузроковати и на јапанској курики (Evonymus japonica) и неким врстама из рода божиковина  (Ilex).  На новом станишту се шири врло брзо. Има негативан еколошки и економски утицај на нове домаћине и екосистеме.


Шимширов пламенац се шири активним летом лептира али најчешће се преноси садним материјалом. Јаја, гусјенице и кукуљице се тешко откривају међу лишћем. Младе гусјенице ждеру горњу старну лишћа. Како гусјенице расту захтјеви за храном су већи и почињу да ждеру лишће, младе избојке и кору. Посљедице се огледају у нарушеном естетском изгледу, потпуном губитку лишћа и у финишу умирање младих биљака.
Штете се доста касно примјете, јер се  младе гусјенице задржавају у унутрашњости биљака. Видљиве су тек када дођу до вањских дијелова а тада је већ касно јер је губитак листа готово потпун. Штеточина се може лако препознати по свиленкастим запрецима и нитима односно паучини на шимширу. Код јаког напада њима је прекривена цијела биљка.
 Ради утврђивања присуства штеточине на биљкама неопходно је извршити контролу биљака размицањем грана и прегледом унутрашњости  да би се прве штете откриле на вријеме и да би сузбијање штеточине било ефикасно.
Штеточина се може сузбити еколошки прихватљивим метода: механичким путем и третирање гусјеница препаратима на бази Bacillus thuringiensis  и  хемијским методама.
Штеточина презимљује у стадијуму гусјенице у кокону који је смјештен између два листића и омотан паучинастим нитима. Коконе у току мировања односно у зимском периоду треба механички скидати и спаљивати како би се спријечио развој нове генерације  у прољеће. Ако се нападнута биљка орезује орезани биљни материјал обавезно се мора спалити.
У току прољећа и љета када се примијете гусјенице појединачни грмови се могу протрести, гусјенице ће пасти на земљу, покупити их са земље и спалити. Посебну пажњу обратити на унутрашњост грма гдје су гусјенице добро скривене и тешко видљиве.
Грмови су могу прати чистом водом с пумпама високог притиска. Вода ће спрати гусјенице на земљу тада их треба покупити и механички уништити. Треба напоменути да се овом методом спирају и корисни инсекти.
Рана контрола, посебно у прољеће, и редовна контрола биљака шимшира и уклањање гусјеница чим се примијете  је најдјелотворнија метода.

За више информација погледајте на  http://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=61381   од 6.56 минута.

Нови документи

29. Sep 22
Одлука о избору најповољније понуде за набавку здравствених услуга за потребе ШГ 'Панос' 29.09.
29. Sep 22
Извјештај о закљученим уговорима за период од 01.01.- 28.09.2022.године ШГ 'Јахорина'
27. Sep 22
Одлука о избору најповољније понуде за набавку услуге заштите на раду за потребе ШГ 'Градишка' 26.09.
27. Sep 22
10 Кориговани план набавки за 2022.годину ШГ 'Мајевица'- измјена за радове 21.09.
27. Sep 22
Одлука о избору најповољније понуде за набавку вулканизерских услуга (монтажа и демонтажа гума, крпљење гума) за потребе ШГ 'Рибник' 15.09.
27. Sep 22
Одлука о избору најповољније понуде за набавку пелета за загријавање просторија управне зграде за потребе ШГ 'Рибник' 26.09.
26. Sep 22
Одлука о избору најповољније понуде за набавку услуга поправке и одржавања возила за потребе ШГ 'Борја' 26.09.
23. Sep 22
Одлука о избору најповољније понуде за набавку течног нафтног гаса (ЛПГ) за потребе ШГ 'Лисина' 22.09.
22. Sep 22
Одлука о избору најповољније понуде у поступку набавке услуга надзора над израдом шумско-привредне основе за шумско-привредно подручје 'Калиновачко' 20.09.
22. Sep 22
ОГЛАС бр.11.16/09-0906-1030-2/22 за продају шумских дрвних сортимената путем лицитације у ШГ 'Сјемећ' 22.09.