24.07. - Радна посјета ШГ „Вучевица“ Чајниче

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и в.д. директора Јавног предузећа Славен Гојковић боравили су  данас у посјети ШГ „Вучевица“ Чајниче, гдје је одржан састанак са руководством овог газдинства. Састанку су присуствовали помоћник министра за шумарство и ловство Горан Зубић, као и извршни директори у Јавном предузећу.

В.д. директора ШГ „Вучевица“ Марко Мићевић упознао је учеснике састанка са тренутном ситуацијом у газдинству, те плановима у наредном периоду. Напоменуо  је да је у првој половини године  остварен позитиван финансијски резултат, али да постоје мањи проблеми у реализацији шумских дрвних сортимената због непреузимања истих од стране купаца у планираним количинама. Међутим, до краја године очекује се да ће и овај проблем бити превазиђен.

У току састанка, разговарано је и о плану кориштења осталих шумских производа у циљу остваривања додатних прихода, из којих  разлога  је и  формиран нови сектор за остале шумске производе. Разговарано је и о завршним радовима на санацији хотела Орјен, те могућности постављања ски лифта, што би омогућило проширење понуде хотела у току читаве године, а што би имало значај не само за  Газдинство, него и за саму општину Чајниче.

Након састанка, у хотелу Орјен представљена је студија Кориштења шумске биомасе из шума у чајничком шумскопривредном подручју. У току израде студије,   извршена је  процјена расположиве биомасе, препознавање техничких проблема  за кориштење, утврђивање реалне количине дрвне биомасе која се може искористити за производњу енергије.  На бази извршених анализа, закључено је да би изградња постројења за призводњу технолошког и енергетског ивера била профитабилна, као и изградња постројења за производњу пелета, с тим да ово друго захтјева већу инвестицију.