06.11. - Саопштење за јавност

У  акцији контроле бесправних сјеча и нелегалног промета шумских дрвних сортимената, коју  је провело ЈПШ „Шуме Републике Српске“ и ШГ „Добој“ Добој уз асистенцију припадника МУП-а РС, ПУ Добој, током протекле седмице на ширем подручју поменутог Газдинства пронађено је и одузето 207,75 м3 трупаца храста, букве, тополе и јохе и  105,02 м3 огревног дрвета храста и букве. Приликом контроле откривени су и лагери са нелегалим сортиментима, који потичу из голих сјеча, а који ће се у даљем поступку доводити у везу са пустошењем шума.


Током акције један радник ШГ „Добој“ Добој и двојица радника ангажованих на превозу одузетих дрвних сортимената теже су поврјеђени када су их физички напала лица од раније позната по извршењу кривичних дјела пустошења шуме, те нелегалне сјече и промета ШДС. Повреде су нанесене песницама, пајсерима и металним цијевима, након чега су нападачи девастирали возило, којим су одузети дрвни сортименти требали бити превезени на лагер Шумског газдинства. Припадници ПУ Добој и жандармерије ухапсили су нападаче.
Овим путем изражавамо солидарност са радницима којима су нанесене тешке тјелесне повреде током обављања својих радних задатака, те очекујемо да буду предузете све неопходно радње од стране надлежних како би нападачи били адекватно санкционисани.
Напомињемо да је наведена акција само једна у низу акција које ће Јавно предузеће самостално и у сарадњи са надлежним институцијама проводи континуирано на подручјима свих шумских газдинстава, у складу са Акционим планом Владе Републике Српске за сузбијање нелегалних активности у шумарству.