18.10. - Из замке криволоваца спашена женка мрког медвједа

На подручју привредног ловишта „Чемерница“ чији је корисник ШГ „Чемерница“ Кнежево, почетком седмице извршена је акција спашавања женке мрког медвједа која се ухватила у замку постављену од стране криволоваца. Интервентни тим за рјешавање нежељених ситуација и збрињавање крупних звјери у Републици Српској је, по пријави мјештана који су први уочили заробљену животињу, одмах изашао на терен гдје је извршено успављивање медвједа, након чега је ослобођен из замке, те је извршен ветеринарски преглед приликом којег је констатовано да не постоје повреде. Чланови интервентног тима сачекали су да се животиња пробуди и врати у шуму.


Ово је била прва акција Интервентног тима који је формиран 2017. године, рјешењем министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, у којем се при избору чланова тима водило рачуна о регионалној заступљености како би се могло у што краћем року одговорити на нежељене ситуације у којима је потребно збрињавање крупних звјери. Такође, купљена је и пушка за успављивање како би се избјегао принудни одстрел крупне дивљаи.
Вођа Интервентног тима Бојан Паприца позвао је грађане да уколико примјете било какву нежељену ситуацију у којој се налазе велике звијери, посебно медвјед и вук, да одмах обавјесте надлежне органе, како би чланови Интевентног тима могли правремено реаговати и отклонити опасност по становништво.
Више информација о самој акцији спашавања на www.lovcirs.com.