28.12. - Потписани уговори о испоруци шумских дрвних сортимената у 2019. години

Данас су у Бањалуци потписани уговори о испоруци шумских дрвних сортимената за 2019. годину, између ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац  и купаца дрвопрерађивача. Потписивању су присутвовали поред представника ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац и дрвопрерађивача, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић,представници Привредне коморе РС и Удружења шумарства и прераде дрвета.

Расподјела шумских дрвних сортимената извршена је на основу Одлуке Владе Републике Српске о утврђивању критеријума и начину расподјеле шумских дрвних сортимената На основи тих критеријума, приоритет је дат предузећима која се баве прерадом дрвета са већим степеном финалне обраде, предузећима која су орјентисана ка извозу, као и оним предузећима који запошљавају већи број радника.

План производње укупних ШДС за 2019. годину, износи 2.048.787 m3,  од чега је сходно Одлуци Владе Републике Српске, расподјељено: трупаца четинара ј/с у количини од 546.584 м3, трупаца букве у количини од 333.099 м3  и трупаца храста 25.472 м3.

Јавно предузеће ће у наредној години максимално радити на реaлизацији уговора које ћемо данас потписати. Напомињем, да је основни циљ испоштовати закључене уговоре, како би била обазбјеђена сировина за наше купце. Очекујемо да у наредној години неће долазити да већих проблема, а да ћемо оне који се ипак појаве рјешавати на вријеме и уз подршку и разумијевање свих.