7.9.2016. - Страдало хиљаде хектара шуме, еколошка штета немјерљива

ТРЕБИЊЕ, 6. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У пожару на подручју Требиња, чија је линија посљедњих дана достизала дужину од око 40 километара, страдало је више од 3.000 хектара шуме и шумског земљишта, док је еколошка штета немјерљива, потврдио је Срни директор Центра за газдовање кршом Бранко Тасовац.

 Он каже да је ово био 41. шумски пожар у овој години и највећих размјера на подручју Херцеговине у коме је ватра уништила зелени покривач, прелазила преко земљишта и уништавала све његове микроорганизме, репродукциону моћ, те расипала земљу.

"То су процеси који су неповратни и, самим тим, штета је огромна", каже Тасовац и додаје да се не може још говорити о економској штети, јер су горјели шибљаци, шикаре и изданичка шума.

Без обзира на апеле грађанима да не пале ватру на отвореном, Тасовац каже, да су мали ефекти.

Иако ово предузеће сваке године пошумљава велике површине, то је, истиче Тасовац, мало у односу на хиљаде хектара који изгоре.

Прошле године на подручју Херцеговине пошумљено је 50 хектара, а за ову годину планирано је око 150 хектара што је, кажу у Центру, практично немогуће због недостатка средстава.

У пожару који је захватио брдо Леотар и ширио се на више страна, током четири дана и три ноћи велику храброст, способност и издрживост показали су требињски ватрогасци који су били непрестано на терену - неколико њих повријеђено је тровањем димом, а неки су имали и алергијске реакције.

Иако је био неприступачан терен, нису дозволили да страда ниједна кућа.

Командир Ватрогасне јединице Требиње Данко Вуковић, који је стизао на свако пожариште, каже да је најтеже било у рејону Јасена, гдје је ватру гасило осамдесетак ватрогасаца ове јединице, уз помоћ колега из Ластве, припадника Центра за газдовање кршом, Цивилне заштите и мјештана.

"Колеге које раде већ тридесетак година кажу да пожар оваквих размјера не памте. Најважније је да нико није страдао и да су објекти спасени. Надамо се да се никада више неће поновити", каже Вуковић.

Он напомиње да је узрок пожара у више од 95 одсто случајева људски фактор, од чега је пола њих запаљено с намјером.

Вуковић је још једном апеловао да грађани, уколико чисте њиве и пале ватру на отвореном, то чине уз присуство ватрогасаца.

Требињски ватрогасци су највећи дио пожара угасили јуче прије кише која је почела да пада у поподневним часовима.